4 min28 februāra 2023

Slimības un darbnespēja nodarbinātības aģentūrā

Saslimi, atrodoties Nīderlandē, un nezini, ko darīt vai kur doties? Varbūt esi guvis traumu un nevari strādāt traumas dēļ? Šajā blogā ieteiksim, kam pievērst uzmanību saslimšanas gadījumā, kur pieteikties un ar ko tā atšķiras no mūsu, Latvijas, ierastās kārtības.

Paziņojums par slimību/traumu

Pirmajā slimības dienā vai, tiklīdz ir gūta trauma, informējiet savas nodarbinātības aģentūras koordinatoru(-us) un, atkarībā no darba vietas, tiešo darba devēju. Paziņot pa tālruni, SMS vai e-pastu.

Ja darba laikā saslimstat vai gūstat traumas un vairs nevarat turpināt strādāt, Jums par to jāziņo nodarbinātības aģentūras koordinatoram(-iem) un jāinformē darba devējs.

Jābūt pamatotam iemeslam, lai cita persona ziņotu par Jūsu slimību/traumu.

Veselības apdrošināšana

Ikvienam, kurš dzīvo vai strādā Nīderlandē, ir jābūt veselības apdrošināšanai no Nīderlandes veselības apdrošinātāja. To nosaka likums. [1] Ja dzīvojat vai strādājat Nīderlandē un Jums nav veselības apdrošināšanas, Jums var uzlikt naudas sodu.

Jūsu nodarbinātības aģentūra var palīdzēt nokārtot veselības apdrošināšanu. Veselības apdrošināšanas līgumu var noslēgt arī klātienē. Vairāk par veselības apdrošināšanu runājām ŠEIT.

Vizīte pie ārstiem

Ja esat slims vai ievainots, varat apmeklēt ārstu. Jūsu nodarbinātības aģentūras koordinators(-i) var palīdzēt sarunāt vizīti pie ārsta, noorganizēt transportu un, ja nepieciešams, tulku.

Nīderlandē pacients vispirms vēršas pie ģimenes ārsta. Ja Jūsu ģimenes ārsta klīnika ir slēgta, tad Jums jāsazinās ar savas pilsētas dežūrārstu [2] . Dežūrārsts informēs, vai Jums vajadzētu ierasties klīnikā nākamajā darba dienā vai arī nosūtīs Jūs uz slimnīcu.

Pirms došanās uz neatliekamo palīdzību vienmēr sazinieties ar savu ģimenes ārstu vai dežūrārstu.

Darba līguma veids un derīguma termiņš

Covebo ir pilnvarojis uzņēmumu Acture risināt visus jautājumus, kas saistīti ar darbinieku pagaidu darbnespēju. Ja Jūs saslimsitat, šī uzņēmuma pārstāvji ar Jums sazināsies.

Pastāv vairāki pagaidu darba līgumu veidi (ar atrunu vai bez tās) un trīs posmi (A, B, C). Jūsu slimības pabalsta ilgums būs atkarīgs no Jūsu noslēgtā līguma veida.

Sava līguma veidu un posmu varat atrast darba līguma pirmajā lapā.

Ja esat parakstījis līgumu ar klauzulu (met uitzendbeding) posms A , pirmās divas slimības dienas būs neapmaksātas. Ja atgriežaties darbā trešajā dienā, Jūsu līgums turpinās kā ierasts. Ja Jūs nevarat atgriezties darbā trešajā dienā, Jūsu līgums automātiski beigsies pirmajā slimības dienā, un nodarbinātības aģentūra ziņos par Jums UWV. UWV aprēķinās jūsu slimības pabalstu no trešās slimības dienas.

Ja Jūsu līgums ir beznosacījuma (zonder uitzendbeding) A stadija , pirmā slimības diena ir neapmaksāta. Noteikumi par slimības pabalstiem ir ietverti pagaidu darbinieku darba koplīgumā.

Ja Jūsu darba līgums ir uz noteiktu laiku (B stadija), pirmā slimības diena būs neapmaksāta, darba aģentūra maksās algu par darbnespējas laiku līdz darba līguma beigām. Jums tiks samaksāts 91% no Jūsu vidējās algas pirms slimības sākuma [3] .

Ja Jūsu darba līgums ir beztermiņa (C stadija), darba līgums netiek lauzts, ja esat slims. Tas turpinās un beidzas tikai saskaņotajā beigu datumā. Pirmajā slimības gadā nodarbinātības aģentūrai jāturpina maksāt 91% no Jūsu algas. Otrajā slimības gadā nodarbinātības aģentūrai jāturpina maksāt 80% no Jūsu algas.

Maksājums un tā summa

Atkarībā no Jūsu darba vēstures, Nīderlandē Jums var būt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no vidējās algas pirms slimības sākuma (tiek ņemts vērā pēdējo 13 nedēļu vidējais rādītājs). Ja darba stundu skaits iepriekšējās 13 nedēļās strukturāli atšķiras no pārējā gada, tiek izmantots reprezentatīvākais periods. [4]

 


 

Šeit varat uzzināt papildus informāciju:

[1] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-een-zorgverzekering-af-te-sluiten

[2] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eerstelijnszorg/vraag-en-antwoord/huisartsenpost-spoedeisende-hulp

[3] https://www.uitzendbureau.nl/info/cao/abu/ziekte

[4] https://www.sncu.nl/vraag-en-antwoord/wie-betaalt-loon-bij-ziekte-hoeveel-en-hoelang/

Uzzini vairāk par Nīderlandi

Slimības un darbnespēja nodarbinātības aģentūrā

4 min28 februāra 2023

BSN numurs. Kam pievērst uzmanību?

2 min28 februāra 2023

Bankas konta atvēršana Nīderlandē

4 min28 februāra 2023

Arī interesē!

Lasīt vairāk blogus no šīs kategorijas

Nīderlandes svētki – Brīvības diena 5. maijā

1 min7 februāra 2023